NU - Algemeen

Noord-Korea vuurt raketten af, voor de zesde keer in twaalf dagen
Noord-Korea heeft donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw twee raketten afgevuurd. De projectielen zouden in de Japanse Zee tussen Noord-Korea en Japan zijn neergekomen. Enkele dagen geleden vuurde Noord-Korea een raket af die over Japan vloog.

Landbouworganisatie LTO vindt verplichte uitkoop boeren 'onmogelijk en onnodig'
Vijfhonderd tot zeshonderd boeren binnen een jaar verplicht uitkopen is "onmogelijk en onnodig", zegt landbouworganisatie LTO in reactie op het stikstofrapport van Johan Remkes.

Velma uit Scooby-Doo valt op vrouw in nieuwe Halloween-special
Het personage Velma uit de cartoonserie Sooby-Doo valt op vrouwen. Dat blijkt uit een clip van de Halloween-special die binnenkort uitkomt.

Verbod op uitrijden mest raakt ook varkenssector, akkerbouw en pluimveebranche
Niet alleen melkveehouders, maar ook varkenshouders, akkerbouwers en pluimveehouders zullen de gevolgen voelen van het verbod op het uitrijden van dierlijke mest op het land. Dat schrijft landbouwminister Piet Adema aan de Tweede Kamer. Wat de precieze omvang is, is nog onbekend.

Drie kwart van Nederlandse bloeddonoren heeft coronabesmetting gehad
77 procent van de bloeddonoren is inmiddels een keer besmet geweest met het coronavirus. Dat meldt Sanquin op basis van de nieuwste meting onder tweeduizend Nederlandse donoren. Eind 2021 constateerde de bloedbank dat één op de vijf mensen een besmetting had doorgemaakt.

Bijna 90 procent van zeedieren loopt risico als CO2-uitstoot toeneemt
Maar liefst 87 procent van de zeedieren loopt een groot risico als de uitstoot van broeikasgassen toeneemt, blijkt uit een recent verschenen klimaatonderzoek. Met name roofdieren als haaien en tonijnen krijgen het zwaar te verduren als de oceanen snel opwarmen.

Weer landelijke ophokplicht voor pluimvee en andere vogels vanwege vogelgriep
Voor heel Nederland wordt weer een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten ingesteld vanwege de vogelgriep. Dat heeft minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit woensdag bekendgemaakt.

Hoe slecht is eten voor het slapengaan nou echt?
Vlak voor bedtijd nog wat eten zou niet goed zijn. Maar klopt dit eigenlijk wel en waarom dan? En hoeveel uur voor het slapengaan kun je het beste die laatste hap nemen?

Zwabberen met stikstofdoel kan natuurherstel nog tientallen jaren vertragen
Een oplossing voor de stikstofcrisis komt dichterbij, zeggen wetenschappers in reactie op het advies van bemiddelaar Johan Remkes. Maar er klinken ook kritische geluiden. Als centrale regie verdwijnt en beproefde wetenschappelijke methoden in de prullenbak gaan, dreigt stikstofvervuiling in praktijk te weinig te worden teruggebracht. Sowieso zal de Nederlandse natuur door een dikke laag stikstof eerst nog jaren verder achteruitgaan.

Eerste leeuw in Nederland was cadeau om gravin tot huwelijk te verleiden
De oudst bekende leeuw in Nederland was een cadeau van een jonge hertog die een gravin tot een huwelijk wilde verleiden, meldt de gemeente Den Haag woensdag.

Nog geen antwoorden over Carlo Heuvelman na verhoor twee hoofdverdachten
De verhoren in de zaak over het dodelijke uitgaansgeweld op Mallorca zijn woensdag verdergegaan in de rechtbank van Lelystad. Twee hoofdverdachten van de fatale mishandeling konden geen duidelijkheid scheppen over wat er met Carlo Heuvelman is gebeurd.

Video | Remkes geschrokken van wanhoop boeren tijdens stikstofgesprekken
Volgens ‘gespreksleider’ Johan Remkes moeten 500 tot 600 bedrijven die veel stikstof uitstoten worden uitgekocht. Dit schrijft hij in zijn langverwachte rapport over de stikstofproblematiek en de toekomstvisie voor de boeren.

Verpleeghuizen grijpen terug naar mondkapjes vanwege opdoemende coronagolf
Het aantal besmettingen in verpleeghuizen en onder thuiswonende zeventigplussers schiet omhoog. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en deskundigen maken zich nog geen (grote) zorgen. Verpleeghuizen treffen al wél extra maatregelen. Zo keert het mondkapje op steeds meer plekken terug.

Botsing van sonde tegen ruimterots veroorzaakt 10.000 kilometer lange stofstaart
Ruimtevaartuig DART, dat eind september volgens plan tegen een ruimterots botste, heeft veel stof en puin losgeslagen. Daardoor is een 10.000 kilometer lange stofstaart achter de ruimterots ontstaan. Dat blijkt uit beelden die met een telescoop in Chili zijn gemaakt.

Overzicht | Inzet kernwapen lijkt niet aan de orde, Oekraïners komen tot Luhansk
Regelmatig geeft NU.nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: Oekraïense troepen zetten met succes hun tegenoffensief door. Russische troepen proberen met een defensieve hergroepering de opmars te stoppen. Verder hebben de Verenigde Staten "geen aanwijzingen" dat Rusland momenteel de inzet van kernwapens voorbereidt.

Verhoren gaswinning: voor dichtdraaien kraan was ook financieel argument nodig
Het besluit om de gaskraan dicht te draaien werd in 2018 in de eerste plaats genomen voor de veiligheid van de Groningers. Dat zeggen (oud-)topambtenaren die woensdag getuigden voor de enquêtecommissie. Tegelijkertijd blijkt uit e-mails en interne notities dat de kosten van de versterkingsoperatie duidelijk gekoppeld werden aan dit besluit.

Makers film Rust treffen schikking met familie van doodgeschoten cameravrouw
De makers van Rust hebben een schikking getroffen met de familie van Halyna Hutchins. De cameravrouw kwam vorig jaar om het leven bij een schietincident op de set van de film. Ook meldt Deadline woensdag dat de opnames van de film in januari worden hervat.

Elon Musk wil Twitter nu weer wél kopen: hoe zit het nou precies?
Elon Musk maakte dinsdag een opvallende draai in de Twitter-saga. Na maanden van juridisch geruzie over het wel of niet overnemen van Twitter, besloot de miljardair tóch definitief door te gaan met de deal. De Tesla-topman heeft nieuwe plannen voor het netwerk en hoopt rechtszaken te voorkomen.

Wie is de multimiljonair met wie Leontine Ruiters nu aan het daten is?
Leontine Ruiters (54) is voor het eerst sinds haar scheiding van Marco Borsato weer aan het daten. Dat doet ze met multimiljonair John Huiberts, zo bleek dinsdag. Wie is deze man?

Tijdlijn | Dit gebeurde in Iran sinds de dood van Mahsa Amini
Sinds de dood van de 22-jarige Koerdische Mahsa Amini - ook wel bekend onder haar Koerdische naam Jina Amini - is het onrustig in Iran. Ze werd opgepakt door de religieuze politie, omdat ze volgens agenten haar hoofd niet goed had bedekt. Enkele dagen later stierf Amini op het politiebureau. Dit is wat er na haar arrestatie is gebeurd.

Remkes: Overheid moet boeren uitkopen en 'vooralsnog' vasthouden aan doel
Het kabinet moet vijf- tot zeshonderd grote vervuilers "beëindigen" en vooralsnog 2030 aanhouden als deadline om de stikstofuitstoot te halveren. Dat schrijft Johan Remkes in zijn langverwachte rapport over de stikstofproblematiek en de toekomstvisie voor de boeren.

NU+ | Champions League-seizoen Ajax lijkt al mislukt: 'Te veel nieuwe spelers'
Na drie maanden is de hand van de nieuwe trainer Alfred Schreuder nog niet zichtbaar bij Ajax. Althans, niet in positieve zin. Schreuder zelf en captain Dusan Tadic zeggen dat de ploeg meer tijd nodig heeft, maar ondertussen lijkt de Champions League-campagne al mislukt.

Remkes begreep woede boeren in zomer: 'Schrok van de wanhoop in hun ogen'
Johan Remkes begrijpt de woede van boeren van afgelopen zomer. Dat zei hij tijdens de presentatie van zijn langverwachte rapport over de aanpak van de stikstofcrisis. Remkes keurt het overtreden van de wet en intimidatie af, maar hij is "geschrokken van de oprechte wanhoop in de ogen van redelijke mensen".

Amerikaanse scheikundige krijgt als vijfde persoon ooit tweede Nobelprijs
De Amerikaanse scheikundige Barry Sharpless heeft woensdag voor de tweede keer in zijn leven de Nobelprijs voor de Scheikunde gekregen. Hij is pas de vijfde persoon ooit die twee Nobelprijzen toebedeeld krijgt. In 2001 kreeg hij de prijs ook al. Sharpless deelt de prijs dit jaar met de Deen Morten Meldal en de Amerikaanse Carolyn Bertozzi.

Video | Chaos op vliegveld China als reizigers stranden na lockdown
Op het vliegveld Xishuangbanna Gasa in de Chinese provincie Yunnan is dinsdag grote chaos ontstaan. Reizigers worden door gewapende bewakers in beschermende kleding tegengehouden als ze de luchthaven willen verlaten. Aanleiding voor het ingrijpen op het vliegveld is een nieuwe lockdown na enkele tientallen coronagevallen.

Ook tweede verdachte van verdrinking in Gent wordt overgeleverd aan België
De 23-jarige Ricardo de V. uit Goes, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdrinking van een man uit het Belgische Gent, wordt overgeleverd aan België. Dat heeft de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam woensdag besloten.

Achttien jaar cel en tbs voor moord op vrouw voor ogen van hun twee kinderen
Een 33-jarige Rotterdammer is achttien jaar cel en tbs opgelegd vanwege de moord op zijn partner. De man stak zijn vrouw tientallen keren met een mes voor de ogen van hun twee kinderen.

Ethiopië levert mensensmokkelaar uit aan Nederland
Ethiopië heeft een 38-jarige Eritreeër uitgeleverd aan Nederland die tussen 2014 en 2020 op grote schaal Eritreeërs van Afrika naar Nederland zou hebben gesmokkeld. Volgens het Openbaar Ministerie speelde de verdachte een hoofdrol in een internationale mensensmokkelorganisatie.

Antwoord op jullie vragen: 'Je hebt al snel een schuld als je een betaling mist'
Ellen Hennekens van de branchevereniging voor financiële hulpverleners NVVK zat een uur lang klaar om jullie vragen over schulden te beantwoorden. Dit zijn de beste antwoorden.

Livestream | Bekijk hier de bevindingen van Remkes over de stikstofaanpak
Na maanden bemiddelen tussen de boeren en het kabinet komt Johan Remkes woensdagmiddag met zijn bevindingen over de stikstofaanpak.