NU - Algemeen

Verstappen klopt oud-wereldkampioenen en wint sprintrace in China
Max Verstappen heeft zaterdag de sprintrace van de Chinese Grand Prix op zijn naam geschreven. De Nederlander moest daarvoor oud-wereldkampioenen Fernando Alonso en Lewis Hamilton voorbij, wat hij in zijn superieure Red Bull overtuigend deed.

Hongerstakingen en protesten tegen massatoerisme op Canarische Eilanden
Op de Canarische Eilanden wordt zaterdag gedemonstreerd tegen het massatoerisme. De lokale bevolking heeft zorgen over de leefbaarheid op de eilanden en zegt dat de grens van wat de gemeenschap aankan is bereikt.

Hamilton was vergeten hoe het is om vooraan te rijden: 'Voelde even goed'
Lewis Hamilton moest zaterdag in de sprintrace van de Grand Prix van China uiteindelijk zijn meerdere erkennen in WK-leider Max Verstappen, maar de Mercedes-coureur kon eindelijk weer eens een race leiden. En daar had de zevenvoudig kampioen van genoten.

Weerbericht | Opnieuw wisselvallig en erg fris voor de tijd van het jaar
Zaterdag wordt een wisselvallige dag. Er vallen meerdere buien en het wordt niet warmer dan zo'n 10 graden. Dat is erg fris voor de tijd van het jaar. Pas later op de dag neemt de kans op regen af.

VN-hulporganisatie in Gaza ontvangt adviesrapport over waarborgen neutraliteit
Een groep onafhankelijke onderzoekers presenteert zaterdag een eindrapport over de neutraliteit van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). Het onderzoek is een reactie op de Israëlische beschuldiging dat twaalf UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

Live F1 | Verstappen kan in China voor eerste keer zes poles op rij pakken

NU+ | Hoogmoed en wanbeleid: degradatie Vitesse leest als aangekondigde dood
Dankzij een enorme puntenstraf van de licentiecommissie van de KNVB komt na 35 jaar een einde aan Eredivisie-voetbal bij Vitesse. De degradatie komt niet als een verrassing. Door jarenlang grootheidswaanzin en wanbeleid moest het een keer gebeuren.

NU+ | Hoe Jasper Cillessen bij NEC het geluk terugvond: 'Heb het zwaar gehad'
Jasper Cillessen liep na zijn terugkeer bij NEC het WK mis, verloor zijn plek bij Oranje en worstelde maandenlang met zijn vorm. De doelman knokte zich terug en kan zondag met 'zijn' NEC de beker winnen tegen Feyenoord.

Verbod op e-sigaretten makkelijk te omzeilen: 'Het is dweilen met de kraan open'
Elektronische sigaretten met smaakjes zoals mango, cola of perzik zijn ondanks een verbod nog altijd volop verkrijgbaar. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl. De producten worden onder de toonbank verkocht in bijvoorbeeld souvenir- of avondwinkels, bij verkopers thuis en online.

Rouwen om je overleden kat, hond of vogel: 'Jouw huisdier is onvervangbaar'
Het overlijden van een huisdier is voor veel eigenaren alsof ze een familielid verliezen. Rouwen om een huisdier doet pijn en kost tijd. Deze tips kunnen helpen bij het verlies van een geliefd dier.

Explainer | AI wordt ingezet bij de Indiase verkiezingen, hoe gevaarlijk is dat?

NU+ | 'Verhuftering' op het spoor wordt erger: hoe is het geweld te stoppen?
Het incident met een groep minderjarigen waarbij afgelopen zaterdag een NS-conducteur gewond raakte, was geen unicum. Volgens vakbond VVMC is er een toename van geweld tegen treinpersoneel. Hoe kan deze neerwaartse spiraal worden gestopt?

Toekomst Nederlandse kersen wordt bedreigd door fruitvliegjes
De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) is bang dat de kers binnenkort uit het Nederlandse landschap verdwijnt. Dat komt doordat de bestrijding van de suzuki-fruitvlieg, groot liefhebber van kersen, moeilijker wordt.

Curaçao boekt beste toerismemaand ooit met recordaantal bezoekers
Nog nooit kwamen er in een maand tijd zoveel mensen naar Curaçao. Maart 2024 gaat de boeken in als beste toerismemaand ooit met 63.556 eilandbezoekers.

Chipbedrijf NVIDIA keldert op Wall Street met verlies van 200 miljard
Chipmaker en NVIDIA heeft op Wall Street vrijdag een zeer groot verlies geleden. Het bedrijf dat is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie kelderde met 10 procent en een verlies van ruwweg 200 miljard dollar.

Geen bekergekte bij Feyenoord: 'Sfeer onvergelijkbaar met kampioenswedstrijd'
Feyenoord kan het seizoen zondagavond van extra glans voorzien met bekerwinst tegen NEC. Toch vinden de Rotterdammers niet dat de 'dennenappel' is vereist om het seizoen geslaagd te noemen.

Zwaar noodweer houdt aan in Kenia na tientallen doden en grote evacuaties
De zware regenval in Kenia, die voor overstromingen en modderstromen zorgt, blijft voorlopig aanhouden. De afgelopen dagen zijn in het Afrikaanse land al zeker dertig mensen om het leven gekomen. Tienduizenden hebben geen huis meer.

Armenië stemt in met 'historische' teruggave van 4 grensdorpen aan Azerbeidzjan
Armenië is bereid om vier grensdorpen terug te geven aan Azerbeidzjan, maakt het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Het gaat om dorpen die sinds het begin van de jaren negentig in handen zijn van Armenië.

Polen arresteert ook mogelijke opdrachtgever mishandeling Navalny-bondgenoot
Polen heeft nog iemand gearresteerd rond de aanval op een bondgenoot van de overleden Russische oppositieleider Alexei Navalny in Litouwen. De verdachte komt uit Belarus en zou de opdrachtgever van de mishandeling zijn.

Na onrustige week zijn informateurs positief over chemie tussen partijleiders
De informateurs zijn toch nog voorzichtig positief over de chemie tussen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB na een week van verwijten over en weer. Geert Wilders liep zelfs een keer weg.

Man steekt zichzelf in brand voor rechtbank van Trump-proces in New York
Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump wordt gehouden.

Voor het eerst koala's te zien in Nederlandse dierentuin
In Ouwehands Dierenpark in Rhenen zijn vrijdag drie koala's aangekomen. Het zijn de eerste koala's ooit in Nederland en dus ook de enige die te zien zijn in een Nederlandse dierentuin.

Video | Duitser surft op 30 meter hoge golf in Portugal

Jullie vragen over de explosies in Iran: 'Wat denkt Israël te bereiken?'
In Iran zijn afgelopen nacht explosies gehoord in de provincie Isfahan. Mogelijk gaat het om een Israëlische aanval met drones. NU.nl-lezers hadden veel vragen over dit conflict. Han Bouwmeester, hoogleraar militair-operationele wetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie beantwoordt de beste en meest gestelde vragen.

NU+ | Moeten we tijdens Dodenherdenking ook aan oorlog in Gaza denken?
De gemeente Amsterdam treft extra maatregelen rond de Dodenherdenking, vanwege mogelijke protestacties over de oorlog in Gaza. Op de Dam herdenken we Nederlandse oorlogsslachtoffers. Maar er gaan ook stemmen op om aandacht aan Gaza te schenken tijdens 4 en 5 mei.

Historische dag voor Groningen met sluiting gasveld: 'Maar we zijn er nog niet'
Met het sluiten van het Groningergasveld is vrijdag 19 april voor de Groningers een historische dag. Maar de oorzaak van de problemen mag dan wel zijn weggenomen, de gevolgen van gaswinning zijn er nog steeds.

200 miljoen euro van extra Nederlandse steun gaat naar Oekraïense luchtafweer
Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging van Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Lezersvraag | Waarom gaat de foto van het jaar altijd over 'dood en verderf'?
De World Press Photo is dit jaar gewonnen door Mohammed Salem. Hij fotografeerde een vrouw die haar overleden nichtje vasthoudt in Gaza. Volgens NU.nl-lezers staat op de winnende foto altijd "dood en verderf" centraal. Dat klopt wel, maar waarom?

NU praat je bij | Een bedelende wolf is een slecht teken | Joost Klein in top 3
In NU praat je bij spreken we met binnenlandverslaggever Job van der Plicht over de bedelende wolf in Gelderland. Volgens hem zouden we dit in de toekomst vaker kunnen zien. En er staat een nieuwe aflevering van De Achterklap Podcast online.

André Kuipers wist na ruimtereis: 'Met deze kwetsbare aarde moeten we 't doen'
Twintig jaar geleden vertrok André Kuipers naar het ruimtestation ISS. Zijn ruimtereis deed hem beseffen hoe kwetsbaar de aarde is die we met elkaar delen. Samen met NU.nl blikt hij terug.