NU - Algemeen

Weerbericht: Veel zon en fraaie temperaturen, morgen nog iets warmer
Met een temperatuur van 21 tot 25 graden wordt het dinsdag een heerlijke dag. Morgen wordt het nog een paar graden warmer. Daarna volgen regen- en onweersbuien die de warmte (tijdelijk) verdrijven.

Tientallen dode migranten aangetroffen in vrachtwagen in Texas
In San Antonio, in de Amerikaanse staat Texas, zijn 46 migranten dood aangetroffen in een vrachtwagen. Dat aantal is bevestigd door de brandweer van de stad. De autoriteiten vonden zestien overlevenden, waaronder vier minderjarigen, in de vrachtwagen. Zij zijn met symptomen van een zonnesteek en oververhitting naar het ziekenhuis gebracht. Er zijn drie verdachten aangehouden.

Nationaal Coördinator wil belofte kabinet: 'Stop met discriminerende lijsten'
Het wordt tijd dat de Staat belooft een einde te maken aan het gebruik van registratiesystemen die mensen achterstellen op basis van nationaliteit, etnische afkomst, huidskleur en religie. Dat zegt Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) Rabin Baldewsingh tegen NU.nl.

Overzicht | Boeren protesteerden tot in de avond, dinsdag weer acties verwacht
Boerenprotesten hebben maandag de hele dag voor flink wat overlast gezorgd. Tal van snelwegen werden geblokkeerd, het huis van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) werd opnieuw bezocht en ook werden er tal van brandjes gesticht. Ook voor dinsdag staan er acties op de agenda, zeggen boerenorganisaties Agractie en Farmers Defence Force. Wel zeggen ze daarbij dat zij de acties niet organiseren.

Zorgen om zwemvaardigheid kinderen nu wachtlijsten nog niet zijn weggewerkt
Zwemscholen maken zich zorgen over de zwemvaardigheid van kinderen. Hoewel de branche hard aan de slag is met het wegwerken van de wachtlijsten die door de coronamaatregelen nóg langer zijn geworden, lukt dat nog niet altijd. Daardoor leren kinderen soms later zwemmen dan zou moeten.

Zeker drie doden en tientallen gewonden bij treinongeluk VS
Bij een treinongeluk in de Amerikaanse staat Missouri zijn zeker drie doden en tientallen gewonden gevallen, meldt CNN. De trein botste bij een onbewaakte spoorwegovergang op een vuilniswagen, waarna zeven treinstellen ontspoorden.

Van Rijthoven beleeft uitstekend Wimbledon-debuut, ook Griekspoor verder
Tim van Rijthoven heeft maandag indruk gemaakt bij zijn debuut op Wimbledon. De met een wildcard toegelaten Nederlander zette de Argentijn Federico Delbonis in drie sets overtuigend aan de kant: 7-6 (7), 6-1 en 6-2. Later op de avond bereikte ook Tallon Griekspoor de tweede ronde.

VK weer een stap verder om handelsrelatie Noord-Ierland aan te passen
Het Britse Lagerhuis heeft maandag het wetsvoorstel van de regering om de handelsrelatie met Noord-Ierland aan te passen aangenomen, met 295 stemmen voor en 221 tegen. Nu gaat het voorstel naar de commissiefase, waar verder naar het voorstel wordt gekeken.

Aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames neemt weer toe
Tussen zondag- en maandagochtend zijn 3.511 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Voor een maandag is dat het grootste aantal in elf weken tijd. Ook ziekenhuizen zien een stijging van het aantal opnames, vooral op de verpleegafdelingen. Toch is het aantal ziekenhuisbedden met coronapatiënten op dit moment veel lager dan afgelopen winter.

Gedupeerde gaswinning: 'Den Haag stak de vlag uit, maar vergat de Groningers'
De eerste openbare verhoren van de gaswinningenquete leverden maandag een beeld op van de impact die de gaswinning heeft gehad op Groningers. De getuigen vertelden soms geëmotioneerd hun verhaal. "Hoe kan het dat wij als Groningers zo lang niet zijn gehoord? Den Haag kent ons niet. Ze komen alleen als er centen te halen zijn", sprak gedupeerde Sijbrand Nijhoff.

Liveblog | Boerenblokkade op A1, brandweer blust vuurtjes

Twaalf doden door container met gif die op schip in Jordaanse haven valt
Jordaanse autoriteiten spreken van zeker 12 doden en 260 gewonden door een ramp in de Zuid-Jordaanse havenstad Aqaba. Bij de val van een container op een schip kon giftig chloorgas ontsnappen. Op sociale media waren beelden te zien van een gelige damp boven het water.

Overzicht | Russen vallen burgerdoelen aan, met vele doden tot gevolg
Eén keer per dag geeft NU.nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Op maandag kwamen in verschillende Oekraïense plaatsen burgers om het leven door Russische raketaanvallen. In het centraal gelegen Kremenchuk brak daarbij brand uit in een winkelcentrum. Reddingswerkers zijn nog op zoek naar overlevenden onder het puin.

Windhoos boven Zierikzee kost 74-jarige vrouw het leven, negen gewonden
Door een windhoos boven het Zeeuwse Zierikzee zijn maandag één dode en negen gewonden gevallen, meldt de Veiligheidsregio Zeeland. De overledene was een 74-jarige vrouw, meldt de politie. De windhoos zorgde voor veel schade. Tien tot twintig huurhuizen raakten tijdelijk onbewoonbaar.

Video | Kraan laat tank met giftig gas vallen in Jordanië
Een kraan heeft maandag een tank met giftig gas laten vallen in de Jordaanse havenstad Aqaba. Door het giftige gas kwamen tien mensen om het leven en vielen er tweehonderd gewonden.

Video | Tientallen boeren protesteren met trekkers bij NOS-gebouw
Een groep van enkele tientallen boeren heeft maandagavond een verrassingsactie gehouden op het Mediapark in Hilversum. De boeren gingen met ongeveer veertig tractoren het terrein op. Op meerdere plekken in het land protesteerden boze boeren maandag tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Vals nucleair alarm in Noord-Brabant door fout van meldkamer in kerncentrale
Brandweerlieden en veiligheidsexperts uit Midden- en West-Brabant schrokken zaterdag op van een vals alarm voor een nucleair incident in de kerncentrale in de Belgische plaats Doel. Iemand had een fout gemaakt in de meldkamer, meldt de Veiligheidsregio naar aanleiding van een bericht van Omroep Brabant.

Video | Modderstroom sleurt woonhuis mee in China
Dit woonhuis is vorige week woensdag meegesleurd door een modderstroom. De beelden zijn maandag gepubliceerd.

Gedwongen uithuisplaatsing van kinderen gebeurt vaak onzorgvuldig
Bij gedwongen uithuisplaatsingen van kinderen wordt het onderzoek dat hieraan voorafgaat vaak niet zorgvuldig gedaan, concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na onderzoek. De inspectie onderzocht 45 uithuisplaatsingen verspreid over het land, die vorig jaar hebben plaatsgevonden. In geen enkel geval waren de feiten zorgvuldig vastgesteld.

Zeker tien doden na raketaanslag op drukbezocht Oekraïens winkelcentrum
Een Russische raketaanval heeft maandag een winkelcentrum in de centraal Oekraïense stad Kremenchuk getroffen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij meldde kort daarna dat ruim duizend burgers in het complex waren toen de raket insloeg. Oekraïense functionarissen bevestigen dat er zeker tien doden en veertig gewonden zijn geteld.

Politie Zuid-Afrika staat voor raadsel na vondst van zeker 21 lichamen
De politie in Zuid-Afrika tast nog altijd in het duister over de doodsoorzaak van zeker 21 jongeren die zondagochtend levenloos zijn aangetroffen in een kroeg in de stad Oos-Londen. 31 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Twee van hen liggen daar maandag nog steeds.

EU stuurt middelen tegen kernramp naar Oekraïne
De Europese Unie stuurt onder meer 300.000 beschermingspakken en 5.600 liter ontsmettingsmiddel naar Oekraïne. De spullen zijn bedoeld om patiënten te behandelen in geval van een chemische, biologische of radiologische aanval of kernramp.

Zimbabwe verhoogt rente naar 200 procent in strijd tegen hyperinflatie
De centrale bank van Zimbabwe heeft het belangrijkste rentetarief opgevoerd naar een recordhoogte. Dat doen de beleidsmakers om de torenhoge inflatie in het Afrikaanse land te beteugelen. Ook hopen ze de wisselkoers van de Zimbabwaanse dollar enigszins stabiel te krijgen.

Video | Windhoos Zierikzee leidt tot veel schade
In het Zeeuwse Zierikzee heeft een windhoos maandag voor forse schade gezorgd.

Vluchtauto tbs'ers die uit Pompekliniek ontsnapten gevonden, duo nog spoorloos
De vluchtauto van de twee tbs'ers die vorige week uit de Pompekliniek in Nijmegen ontsnapten, is donderdag gevonden in Amsterdam. Dat bevestigt een woordvoerder van het Landelijk Parket na berichtgeving van De Telegraaf en RTL Nieuws. Luciano D. en Sherwin W. zijn nog altijd spoorloos.

Sanne Wevers stapt vanwege gedrag teamgenoot uit nationale turnselectie
Sanne Wevers is maandag uit de Nederlandse turnselectie gestapt. De olympisch kampioene op de balk van 2016 zegt dat het gedrag van een teamgenoot en het gebrek aan steun van turnbond KNGU de reden voor haar besluit is.

Prinses Mabel krijgt onderscheiding voor haar vele koningshuisverdiensten
Prinses Mabel heeft het Grootkruis in de Huisorde van Oranje gekregen "voor haar vele verdiensten voor het huis". Koning Willem-Alexander heeft de titel op 16 juni aan haar toegekend en de versierselen zijn zondag aan haar uitgereikt. Prinses Mabel was getrouwd met de in 2013 overleden prins Friso.

Lezersvraag | Hierom noemen we huidskleur niet meer blank
NU.nl-lezers vroegen zich af hoe het zit met het gebruik van de woorden 'wit' en 'blank' om een huidskleur aan te geven. Waarom lijkt 'blank' steeds meer uit de gratie?

Tbs'ers in Pompekliniek mogen weer op verlof na ontsnapping medegevangenen
Tbs'ers in het extra beveiligde deel van de Pompekliniek in Nijmegen mogen weer met verlof zoals gewoonlijk. Vorige week woensdag trok de kliniek alle verloven in nadat twee tbs'ers waren ontsnapt.

Defensie-expert Ko Colijn over de media in oorlogstijd (en waar het misging)
Defensie-expert Ko Colijn voorziet Nederlanders al ruim veertig jaar van duiding bij gewapende conflicten. Voor NU.nl volgt hij de strijd in Oekraïne en geeft hij antwoord op onze (en jullie) vragen. Dit keer is de vraag: welke fouten maakten de (internationale) media in de berichtgeving rondom Oekraïne?